بامیه
اصلیت گیاه بامیه از آسیا یا آفریقا است . یا شاید از هر دو قاره باشد . قدمت بامیه زیاد نیست.مصری ها در قرن ۳ میلادی این گیاه را میکاشتند و در اروپای شرقی در اطراف مذیترانه بیش از سایز نقاط دنیا از این سبزی استفاده میکردند.در کشور ترکیه گیاه بامیه را خشک کرده برای زمستان انبار میکردند .
بامیه گیاهیست گرمسیری و در نقاط سرد کم رشد میکند و کم محصول میشود.بامیه دارای ساقه راست و پوشیده از تار تا ارتفاع۵/. تا ۱ متر ( گاهی ۲ متر) میباشد. برگهای بامیه بشکل قلب تخم مرغی مرکب از ۵-۳ لوب و گل هائی منفرد درکناره برگها دارد. رنگ گلبرگ های آن زرد ولی در قسمت وسط قرمز رنگ می باشد.
میوه بامیه هرمی شکل، دراز و محتوی دانه های پوشیده از تار دارد.
نیازهای اکولوژیکی بامیه
آب و هوا :
گیاه بامیه گیاه فصل گرم هست و مقاومت هوای سرد و یخبندان را ندارد . درنقاطی که دوره رشد کوتاه بوده و شبهای آن نسبتاً سرد می باشد بخوبی رشد نمی کند و میوه خوبی نمی دهد .
بنابراین آنرا در اول فصل نمی کارند. همچنین در آخر فصل تابستان که روزها کوتاه بوده و شبها سرد باشد میزان محصول آن کاملاًَ پائین می آید. بامیه تحمل رطوبت را ندارد. دمای مناسب برای رشد بوته آن بین ۲۱ تا۳۰ درجه سانتی گراد می باشد. در طول مدت رشد دما نباید از ۱۸ درجه سانتی گراد کمتر و از ۳۵ درجه سانتی گراد بیشتر باشد.
خاک :
برای گاه بامیه خاک های عمیق وحاصل خیز مناسب است تقریباً در هر خاکی رشد می کند و محصول می دهد. اگر خاک کمی اسیدی یا خنثی باشد برای گیاه مناسب است بهترین PH بین ۶ تا ۷ می باشد.
کود: هرچند، بامیه طالب ازت زیاد است ولی در اراضی قوی و حاصلخیز احتیاج به کود اضافی ندارد. در اراضی ضعیف و شنی در صورتیکه از کود دامی استفاده نشود باید کود شیمیایی به فرمول نسبی ۵-۱۰-۵ به مقدار ۵۰۰ کیلو تا ۱ تن در هکتار به محصول داد.
کاشت
این گیاه به سرما حساس است لذا بعد از گرم شدن هوا آنرا کشت می کنند.
بذر بامیه را مستقیماً در زمین اصلی می کارند زیرا نسبت به نشا کاری مقاومت ندارد. چنانچه بوته آن با خاک خارج شود و بعد از کاشت مراقبتهای زراعی از قبیل تأمین سایه برای بوته های نشاء شده انجام گیرد ممکنست بوته نشاء کاری را نیز تحمل کند. بذر بامیه در ردیفهایی که ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتی متر ازیکدیگر فاصله دارند کاشته می شوند. فاصله دو بوته روی ردیفهای کشت بین ۳۰ تا ۹۰ سانتی متر متغیر است که آن به پاکوتاه و پا بلند بودن بوته بستگی دارد. بذور در عمق ۱ تا ۵/۱ سانتی متری خاک قرار می گیرند.
بذور بامیه بخوبی و به راحتی جوانه نمی زنند لذا تعداد بذر بیشتری در فاصله کمتری کاشته می شوند سپس بوته های اضافی تنک می شوند. چنانچه بذور و به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس شوند به جوانه زدن آنها کمک می کند. به منظور سریعتر و بهتر سبز شدن آنها ممکنست دیواره سخت بذر به وسیله اسید سولفوریک نرم شود.
داشت:
سله شکنی و مبارزه با علفهای هرز از کارهای اصلی و اساسی مزرعه بامیه است هوای گرم و خشک و طولانی مناسب رشد این گیاه است ولی آن احتیاج به آبیاری زیاد وعمیق دارد.
قارچ فوزاریوم ممکنست به گیاه حمله کند بعضی از حشرات مانند شته می توانند بوته بامیه را مورد حمله قرار دهند.
شته ها می توانند ناقل ویروسها هم باشند.
برداشت :
در گیاه بامیه برداشت میوه مرتب انجام می گیرد. غلافهای محتوی بذر قسمت خوراکی آنرا تشکیل می دهند. توصیه می شود برداشت میوه هر روز انجام شود.
چنانچه میوه خم شود و دراین صورت شکاف بردارد زمان برداشت آن فرا رسیده است. اگر میوه فقط خم شود و شکافته نگردد از موقع برداشت آن گذشته است. که در این صورت غلافها چوبی شده از کیفیت آنها کاسته می گردد. هنگام برداشت طول میوه بین ۵ تا ۷ سانتی متر متغیر است. از ظهور گل تا برداشت میوه بین ۴ تا ۶ روز طول می کشد.
دامنه انتشار بامیه در ایران :
در بعضی نقاط ایزان پرورش میدهند.
عزیزان جنوبی و خوزستان علاقه زیادی به بامیه دارند و در غذاهایشان بامیه استفاده میشود.اصولا بامیه مربوط به سرزمینهای گرمیسیری است
هم میهنان عزیز برای خرید بذر سبزیجات میتوانید از این لینک استفاده کنید